De reMarkable 2 is uit en lees mijn verhaal

Net als voor vrijwel alle Nederlanders geldt dat ik vanaf halverwege maart thuis werk. Ik vergader veel online, via Microsoft Teams. Tijdens die vergaderingen maak ik veel aantekeningen om later over te brengen naar de laptop. Eerst op A4-blaadjes en later in een map, maar ook vaak tekeningen over een ontwerp of een uitleg over een specifiek onderwerp. Dat soort zaken digitaliseer ik door er met de telefoon een foto van te maken en het te versturen en online op te slaan. Lastig en omslachtig, maar het werkt.

Een van mijn Amerikaanse collega’s maakt gebruik van een soort tablet. De reMarkable 1, heet het apparaat, en hij was er zeer tevreden over. Ik heb al sinds jaar en dag een iPad, nu ook weer de nieuwste versie, waarover ik zeer tevreden ben, maar juist de notitiefunctie om te schrijven vind ik niet zo goed. Tekenen gaat dan weer wel prima, maar ik wil het graag in één apparaat verenigen. Er moet tenslotte ook nog wat bureauruimte overblijven. Ik ben op zoek gegaan naar de reMarkable en zag dat je je kon inschrijven voor de nieuwe versie, die in backorder stond. Hmm, leveringsproblemen, daar ben ik niet zo gek op, maar na een week nadenken ging ik overstag en bestelde ik er toch één.  Mooie hoes en een dure pen erbij gekocht. Niet goedkoop, wel functioneel, hoopte ik. Ik kwam in batch 10 terecht en merkte op dat ik dus wellicht wat lang gewacht had. Maar, beloofde men, voor Kerst heb je ‘m in huis.

Ze hebben woord gehouden. De bestelling werd bevestigd met een nette e-mail en na een maand of twee volgde een bericht waarin ik werd gevraagd mijn adresgegevens te bevestigen. Voor Kerst werd het doosje afgeleverd en kon ik beginnen. Een zeer eenvoudige, intuïtieve installatie en ook het aanmaken van een account was kinderspel. Inloggen en alles ‘syncte’ netjes met de Mac en iPhone. Perfect. Alles overal beschikbaar en snel via sociale als andere netwerken en systemen te delen.

De reMarkable is opmerkelijk goed. Je hebt even wat aanloop uitdagingen (wat is het verschil tussen een folder en een notebook, om maar iets te noemen), maar na enige tijd met het apparaat aan het werk te zijn geweest heb je dat ook door. En echt, geloof me of niet, het is net alsof je op papier schrijft en tekent. Een super dunne tablet die licht is en mooi uitkomt in de zwarte hoes en de pen (met gum op de achterkant). Het apparaat is uiteraard te beveiligen met een pincode, zodat alleen jij toegang hebt.

Wanneer je een nieuwe bladzijde maakt kun je beginnen met veel templates: met of zonder lijnen, organisatie, planning, grids en ook creatieve templates. Zo kan je ook muziek schrijven! Portrait of landscape, het maakt geen verschil. Geschreven tekst kan omgezet worden in getypte tekst, alleen kan de reMarkable maar één taal tegelijk aan. Lastig, want ik werk eigenlijk een beetje door elkaar heen met Engels, Nederlands en Duits. Qua schrijfdikte heeft het systeem 8 verschillende smaken, zoals ballpoint, fineliner of markers. Ook dit is weer echt prima geregeld, net als het kopiëren van afbeeldingen en teksten. Zeer eenvoudig en gebruiksvriendelijk. En wanneer je bijvoorbeeld in Photoshop gewend bent in lagen te werken: ook dit kan de reMarkable. Zo kun je een tekening maken en een extra laag daaroverheen maken met je aantekeningen. Beide lagen raken elkaar niet, zodat er nooit iets verloren gaat. Ook het bewerken van pdf’s is zeer eenvoudig. De ‘leesfunctie’ (het is ook een e-reader) heb ik nog niet gebruikt.

Conclusie:

Plus:

  • Mooie dunne tablet; het voelt echt alsof je op papier schrijft/tekent
  • Prima batterij duur
  • Eenvoudig te gebruiken en te installeren
  • Pdf-documenten uploaden en voorzien van commentaar
  • Mooie synchronisatie met computer en telefoon
  • Veel templates om mee te werken

Min:

  • Relatief hoge aanschafprijs (zeker met accessoires, zoals map/hoes en pen)
  • Vertaling in tekst alleen mogelijk in 1 taal en zou nog slimmer gemaakt kunnen worden
  • Lastig om in het begin een goede structuur te creëren, maar dat is persoonlijk