Licht, licht, licht en nog meer licht

Als fotograaf hoop je altijd op goed licht. Het gouden uur is daar een mooi voorbeeld van. Die zon, bij zonsopkomst of zonsondergang, is het meest ideale moment voor een fotograaf. In de afgelopen zomer was ik in Rome. Vroeg uit de veren, maar de kleuren die je op je foto’s terug krijgt zijn zinnenprikkelend. Kortom, het levert ook wat op. De laatste tijd merkte ik dat het licht voor mij cruciaal was. Geen mooi licht? Dan ook geen zin om te gaan fotograferen.
Een paar voorbeelden van mijn foto’s uit Rome.

Geen zin hebben om te fotograferen is lastig, zeker wanneer het je hobby is. Hoe kon ik daar mee omgaan? Het was iets dat echt in mezelf zat. Ik ben er over na gaan denken en merkte dat voor mij het eindresultaat heilig is. Ik wil er veel energie in stoppen en ook wel in investeren, zolang het maar ergens toe leidt. Een flitser op je toestel is geen oplossing, want daar kun je niet echt creatief mee zijn. Zeker bij microfotografie (voor een vriend maak ik foto’s van de afhaalmaaltijden die hij aanbiedt) is het goed om op te kunnen vallen met kwaliteit. Maar niet altijd (denk maar aan de triathlon – een hele dag in de buitenlucht) heb je de weersomstandigheden onder controle. Hoe pak ik het dan het beste aan? Hoe word ik nou onafhankelijk van de zon?

Er blijken meer fotografen met dit bijltje gehakt te hebben. Ik ben uitgekomen bij de koploper op dit gebied, Profoto. (https://profoto.com). Ze noemen zich “The light shaping company”. Eens zien of ze die claim waar kunnen maken.

Om te beginnen moet je helder hebben welk resultaat je voor ogen staat. Ik had qua flitser wel wat eisen: eenvoudig te bedienen, makkelijk mee te nemen, meerdere kleuren kunnen maken, softboxen (of paraplu’s) te kunnen gebruiken én een krachtige flitser die ook nog eens een ruime accu heeft.

Kamera-Express heeft me goed geholpen. Een echte fotograaf adviseerde me om twee versies aan te schaffen. De B10 (klein) en de B10 Plus (groot). Op die manier kon ik in elke weersomstandigheid aan de slag. Ik heb er een Zoom-reflector en paraplu bijgekocht en ben gelijk op pad gegaan met de atleten Joost Somsen en Daan Schouten van Team4Talent. Eerst zwemmen in het openluchtzwembad. Buurvrouw Sophie ging mee, zodat ik hulp had bij het richten van de flitser en zoom reflector. Ik hoefde me alleen maar te concentreren op het perfecte plaatje. Beoordeel zelf maar of dit gelukt is.

Mijn reactie: wow! Ik was gelijk enthousiast. Het beeld was zo scherp en goed. Ook de afstandsbediening werkt subliem samen met de camera. Eenvoudige synchronisatie waardoor de apparatuur prima samenwerkt. Alles kan ook handmatig worden ingesteld, maar om te beginnen is ‘de automaat’ geen slechte keuze. Je koppelt de flitsers met de profoto-app op je telefoon. Ook deze koppeling is prima; je hebt de foto’s dan ook gelijk op je mobiele telefoon ter beschikking.

Op de Profoto website vind je vele verhalen en foto’s ter inspiratie. Ik heb me aangemeld voor een cursus om mijn vaardigheden naar een hoger niveau te kunnen tillen. Op de foto hieronder heb ik Team4Talent-triathleet Joost Somsen gefotografeerd met geel licht van achter en blauw licht van voren. Wat een geweldig contrast!

Foto Joost Somsen atleet Team4Talent

Ik denk dat ze bij Cafe Nr5 ook weer happy met me zijn. Hoe gaat is het om voedsel op deze manier op de foto te kunnen zetten. Scherp… en met mooi licht. Ook wanneer het niet het gouden uur is…