OFYR maakt van grillen een beleving

Het is de heilige graal waar ondernemers zo naar op zoek zijn. Niet gewoon een product gebruiken, maar een beleving creëren. Dat is de mensen van OFYR, een product van Nederlandse bodem, prima gelukt.

Een paar jaar geleden werd ik door een collega opmerkzaam gemaakt op de nieuwe manier van buiten koken. De barbecue kennen we al jaren in al zijn vormen, de buitenkeuken is aan een opmars bezig en dit nieuwe product past prima in dit gamma: breng volwaardig koken meer naar buiten. 

Het nieuwe koken

Eerst maar eens de OFYR. Ik ging bij de plaatselijke kookwinkel kijken en was eigenlijk gelijk verkocht. Wat een schitterend ‘apparaat’. Het is een sokkel en een kegel van Cortenstaal met daarop een zwarte stalen plaat. In de kegel stook je met hout een vuurtje waardoor de plaat warm wordt: in een dik half uur loopt de temperatuur op tot 250 a 300 graden. Je speelt met natuurlijke elementen; daar waar je het hout neerlegt of de wind binnen laat komen hebben invloed op waar de plaat het warmst wordt (eigenlijk altijd in het midden). De OFYR is echt een pronkstuk in de tuin. 

Nu wordt het leuk. Want wanneer die plaat eenmaal op temperatuur is kun je er heerlijke gerechten op bereiden. Zie het als een bakplaat die je ook weleens bij een Japans restaurant ziet. En doordat de rook van het vuur ook over de gerechten gaat ontstaat er een speciale smaak. Echt heel goed bedacht. Soms zit perfectie ook gewoon in de eenvoud.

Ervaring

De OFYR is inmiddels drie jaar in gebruik. In tegenstelling tot wat je met een traditionele barbecue doet (die wordt door Nederlanders doorgaans alleen in het voorjaar en de zomer aangestoken) doet de OFYR dienst in alle seizoenen. Je kunt er heerlijk met z’n allen omheen staan. Dat is ook het leukste; op zoek naar verbinding met elkaar, je ziet en spreekt elkaar en bent ondertussen bezig met heerlijke gerechten. Overigens bak ik niet alleen op de plaat, ik gebruik ook de gietijzeren pannen van Staub (een toonaangevend Frans pannenmerk) op de plaat. Werkt perfect!

Een van mijn favoriete gerechten is de vegetarische pasta. En ja, dat kan ook allemaal binnen aan het fornuis, maar de OFYR maakt het gewoon wat leuker. Ik bak eerst de uien, tomaten, paddenstoelen en knoflook op de plaat, stop het daarna in de pan en laat zo een fantastische saus ontstaan. Ook de pasta gaat in een pan op de plaat. Echt origineel buitenkoken. En je doet het niet alleen, maar samen met je gasten. Onlangs (buiten Corona-tijd, trouwens) maakten we met een aantal mensen een compleet menu: een start met een Croque de luxe (tramezzinibrood maar daartussen manchego-kaas, iberico,-ham truffelmayonaise en rucola), daarna een zoete puntpaprika gevuld met geitenkaas en gembersiroop, de pasta met een saus van vleestomaten, ui, sjalotten, knoflook, verschillende paddenstoelen en tijm en tot slot geakken aardbeien afgeblust met sherry en geserveerd met ijs. Waanzinnig! Eigenlijk had ik nooit gedacht dat ik koken zo leuk zou gaan vinden. En een stoofgerecht? Ook geen probleem. Picture it: de sneeuw knispert onder je voeten, het is koud maar je warmt je aan de OFYR die ook heerlijk ruikt en ondertussen laat ik het stoofvlees heel langzaam garen. Aardappels even op de schaal: klaar. 

Na deze zomer heb ik afscheid genomen van de gewone gasbarbecue. Ja, het is heel gemakkelijk, maar uiteindelijk ben je dan simpelweg snel aan het bereiden. Het heeft niets met ‘beleving’ te maken. Dat is wat de OFYR ook zo sterk maakt. Tijd voor elkaar, tijd voor waar je mee bezig bent, aandacht voor wat je doet. Beleving en verbinding. Met de OFYR is show cooking mijn hobby geworden.