Team4Talent meer dan triathlon

Team4talent

Dromen waarmaken

Dat vind ik belangrijk. Na de verkoop van Twinfield aan Wolters Kluwer kon ik tijd vrijmaken voor een gedachte die al heel lang in mij sluimerde. Ik wil graag aan de slag met ambitieuze mensen met een plan en een doel, die soms nog een extra zetje nodig hebben om de stap van talent naar de echte (wereld)top te zetten. Het zal de leraar in mij zijn, ik heb er een passie voor. Hoe kan ik deze (vaak jonge) mensen helpen om hun dromen waar te maken en hun idealen te realiseren?

Om die reden heb ik in 2011 Team4Talent opgericht. Een triathlonteam dat niet alleen ruimte biedt aan atleten, maar ook aan talenten op diverse andere vakgebieden, zoals marketing, fotografie, communicatie en organisatie. Lopen langs een klif is eng, maar als je iemand bij je hebt die die route al honderd keer heeft gedaan wordt het opeens een stuk makkelijker. Die gedachte, die staat centraal. Ervaring en talent samenbrengen om zo verder te bouwen en de top te bereiken, waar die dan ook ligt.

Inmiddels is Team4Talent 9 jaar oud. We zijn onszelf nu voor de derde keer aan het uitvinden. En nee, dat is niet raar. Bij het begeleiden van talenten hoort ook een lastig aspect: loslaten. Daar wanneer het talent echt op eigen benen kan en wil gaan staan, de horizon wil verbreden of wanneer de uitgangspunten van het individu niet meer samengaan met het idee achter het team, is het goed om elkaar los te laten en nieuwe talenten de kans te geven om aan ons programma deel te nemen. Ik zie het als iets moois. Een mooie parallel met kinderen krijgen en opvoeden: ook zij gaan een keer het huis uit. Natuurlijk blijf ik ze volgen. Ik kijk met veel trots en plezier naar de prestaties van oud-Team4Talent atleten en talenten.

Hoe werkt Team4Talent?

Belangrijk is dat alles echt professioneel is. Een van mijn credo’s (ik heb er wel een paar) is geen prutswerk. Wanneer je reikt naar de sterren heb je niets aan een keukentrapje, dan is beter materiaal een must. We stellen atleten in staat om als semiprof te leven. Geen amateurklasse, maar speciale pro-races. De beste materialen, de beste trainers, alles op het juiste moment. De triathlonsport is uniek: het is een van de weinige sporten waarin pro’s en amateurs in dezelfde wedstrijd kunnen uitkomen. Team4Talent specialiseerde zich eerst in de ‘hele triathlon’, vaak tijdens Ironman-wedstrijden. Dat Ironman is een label, maar wel het meest gewilde, professionele label in onze sport. 3,8 kilometer zwemmen in open water, 180 kilometer fietsen en daarna nog eens een marathon lopen. Ga er maar aanstaan: je zwemt rond Maastricht, dan pak je de racefiets over de A2 naar Utrecht en vanaf daar ren je over diezelfde A2 naar Amsterdam. Overigens nemen we ook deel aan de halve triathlon; in Nederland ook iets meer gangbaar. De triathlon die je op de Olympische Spelen ziet is daar weer de helft van: de kwart, om in vaktermen te blijven.

Team4talent

Evert Scheltinga, al vanaf het prille begin onderdeel van ons team, heeft zijn PR op de hele afstand op 8 uur en 4 minuten staan. 8 uur en vier minuten! Eigenlijk hebben triathleten maar één doel. Hun heilige graal ligt op 11.764 kilometer van Amsterdam: het jaarlijkse WK Ironman op Hawaii. Extreme omstandigheden, waarvoor alleen the best of the best zich tijdens het seizoen kunnen kwalificeren. Op Hawaii komen 2500 amateurs en de honderd beste professionals (man én vrouw) aan de start.

Waarom een team in een individuele sport?

Het antwoord op die vraag is simpel en staat hier eigenlijk ook al boven. Ik heb altijd de ambitie om alles uit mensen te willen halen, om talenten hun geweldige potentieel te laten herkennen. In 2011 kwam ik Evert Scheltinga tegen, we raakten aan de praat en ik luisterde geboeid naar zijn dilemma: hoe kwalificeer ik me nu voor de kwart afstand op de Olympische Spelen, zonder steun van een bond, team of externe geldschieters? Evert had een ambitie en ging op zoek naar iemand die ‘m kon helpen, in een wereld waar atleten elkaar vooral tegenwerkten – iedereen is je concurrent. Hoe kunnen we dit omdraaien en ervoor zorgen dat concurrenten collega’s worden? De rest is geschiedenis. Het team kwam er, en Evert en de andere atleten waren opeens in staat om deel te nemen aan de mooiste en meest uitdagende wedstrijden. Dat bleek voor Evert trouwens niet de Olympische afstand te zijn; zijn lichaam was veel beter in staat om op de hele afstand te excelleren. Ook daar kwamen we achter door training, analyse en de beste coaches. Dat kun je niet alleen, dat kan alleen een team. Alleen dan haal je in iedereen het beste naar boven.

Springplank

Team4Talent is in al die tijd een springplank gebleken. Niet alleen voor de atleten, die in de eerste drie jaar in het team alle eredivisiewedstrijden in Nederland wisten te winnen, maar ook voor de vrijwillige talenten die aan de slag zijn gegaan als organisator, communicator, vormgever of marketeer. Velen van hen hebben van hun talent hun dagelijkse werkzaamheden kunnen maken, in loondienst of zelfs als ondernemer. Wat voor mij belangrijk is, is dat ze zich hebben kunnen ontwikkelen tot betere professionals. Team4Talent is in de afgelopen jaren een springplank gebleken voor tientallen mensen met een droom. Zo maken we met Team4Talent van ambiteuze talenten succesvolle teamspelers, ook in een individuele sport.

Benieuwd naar Team4Talent?

Kom kennismaken op onze website www.team4talent.com, Instagram of Facebook. En laat een bericht achter, we maken graag kennis en vinden het geweldig om iets van je te horen.